Noen ganger blir jeg stoppet på gata og spurt om forskjellige hageting, og det er veldig hyggelig.

Et spørsmål jeg fikk her om dagen gjelder nok mange:

Jeg har rhododendron som står med kjempefine knopper nå, hva skal jeg gjøre for at de skal sprette til våren? De pleier bare å bli brune i stedet for å sprette..

Jeg har lyst på et rhododendronbed her i Hyde park også. Jeg synes det er kjempefine planter. og selvsagt vil jeg ha kjempestore planter som kan danne en blomstrende vegg slik jeg så i en park i Bergen for noen år siden. Så var det å stikke fingeren i jorda og huske hvor jeg bor.. Men rhododendron blir det og flere vinetergrønne planter neste år.

Men hva skal man gjøre for det vintergrønne nå på høsten?

Svaret er enkelt: Vann!! September og oktober har i hvert fall vårt område vært veldig tørr. Nå har ikke jeg noen vitenskapelige data, men etter min mening er det den tørreste høsten på lenge. Det pleier å komme flere regnværsdager og til og med snø som smelter igjen. Men i år har både regn og snø glimret med sitt fravær.

Når jeg graver i bedene og luker det siste for høsten er jorda tørr nedi, og selv om det kommer litt duskregn en dag er det langt fra nok til å trenge ned til røttene.

Så før jeg pakker vekk vanningsutstyret for høsten skal alt jeg har av vintergrønt og nyplantede hekker og trær få en ekstra vanning. Så lenge jorda er tint tar plantene til seg vann. Det vintergrønne lagrer vann i bladverk og nåler og plantene er bedre rustet mot vårtørken som kommer før telen går. I tillegg dekker jeg plantene i Januar-Februar med strie eller uv-beskyttet duk.

Så: Vann nå og gled deg til våren. Jeg har spådd at vi kommer til å få mange tørkeskader på thuja, barlind og rhododendron neste vår hvis folk ikke vanner nå som det er så tørt. Don`t say I didn`t tell You!

Jeg setter på meg jakke, hansker og går ut i høstværet og vanner selv om det ser litt rart ut i duskregnet.. smiley